четверг, 17 января 2013 г.

Міфи про психологів



Міф 1. «Психолог – той, хто працює із психами. Психолог і психіатр - одне й те ж саме».

Правда: Лікар-психіатр - це фахівець в області лікування психічних захворювань (наприклад, шизофренія). Використовує переважно медикаментозні методи лікування (ліки, таблетки).
Психолог - фахівець, який консультує ЗДОРОВИХ людей в ситуаціях утруднення в різних сферах життя (проблеми в навчанні, сімейні відносини, відносини в колективі, відносини між дітьми і батьками, проблеми у спілкуванні, вибір життєвого шляху, саморозвиток, конфліктні ситуації і багато чого іншого). ПСИХОЛОГ - НЕ ЛІКАР, ВІН НЕ ставить діагноз, НЕ ЛІКУЄ.

Міф 2. «До психолога приходять тільки слабкі і дурні люди, які самі не можуть вирішити свої проблеми».

Правда: До психолога звертаються люди, які відчувають потребу щось змінити, вирішити проблему і знайти вірний шлях у житті. Психолог готовий бути поруч, коли вам важко. Це людина, що володіє фаховою інформацією, але без готових відповідей на всі випадки життя, адже кожен випадок індивідуальний. Тому психолог лише підкаже і допоможе, а рішення завжди залишиться за вами.

Міф 3. «Якщо ти звернувся до шкільного психолога - про це стане відомо всій школі».

Правда: основне правило роботи психолога, і особливо шкільного психолога - КОНФІДЕНЦІЙНІСТЬ. Ніхто без вашої згоди не дізнається, з яким питанням ви звернулися до психолога, про зміст вашої з ним бесіди, а часто навіть і про сам факт вашого звернення. Це ж стосується і результатів психологічного тестування, яке проводиться в школі. Про ваших конкретних результатах знає тільки психолог. Класному керівникові надаються матеріали в узагальненому вигляді (напр. так: 70% учнів класу виконали тест з високими показниками; 30% - з середніми і т. д.).

Комментариев нет:

Отправить комментарий